За вестниците – интересни и забавни факти

За вестниците – интересни и забавни факти

Пускането на ежедневния вестник „Ла газет”, който се издава във Франция, се е предшествало с това, че издателите са обещавали че читателите постоянно трябва да чакат някакви изненади. Първия номер изненада на вестника е това, че бил с ширина повече от два метра.
***
В Париж издават ежеседмичния вестник „Сол и пипер”, който е всичко на всичко от две страници. Той се издава на специална водоустойчива хартия. Ежеседмичника е предназначен за тези, които не могат да оставят навика да четат вестници на масата по време на хранене. „Сол и пипер” предлага на читателите си подбор на най-актуалните събития в света и в страната, вестника отпечатва и последните никога непубликувани досега анекдоти.
***
В САЩ излиза ежечасовия вестник „Най-последни новини”. Неговите първи читатели са били пътниците на авиокомпания „Пан Американ”, които правят ежечасови рейсове между Вашингтон и Ню Йорк.
***
„Ню Йорк Таймс” подобрява всички рекорди за вестниците по съдържание и по обем на поместваната реклама във вестник, както и по количествата журналистически награди, присъдени на сътрудници на вестник. На вестника принадлежи още един рекорд – именно в Ню Йорк Таймс е работил и Джордж Мерие – притежателя на най-дългите мустаци сред американските си колеги – 66,5 см.
***
Заради недостига на хартия, изданието на вестник „Известия” от 17 май 1921 година, било напечатано на платно. Имало обръщение – Пазете вестниците, те са малко. Прочети и предай вестника на приятел.
***
Първия в света вестник за жени се появява в Германия през 1798 година. Той се казва „Фрауенцимер цайтунг”.
***
През 1786 година във вестника „Цайтунг фюр штедт, флеккенд унд дерфер” било първото публикувано писмо на читател. После се изяснило, че в действителност неговия автор бил издател на същия вестник. С такива действия той искал да подтикне своите дописници към размисъл. Стар журналистически трик…


Comments are closed.