Капитал и вестнициПред очите ни се необичайно събитие. Капиталът още по-здраво подчинява литературната продукция и вестниците, по всякакъв начин се стреми да ги превърне в една и съща индустрия за производство или вакса ботуши, дамски рокли, или водка, наденица или подобрени жартиери.

Капиталови дълбоки подчинени книжовната дейност в редица междинни стъпки да го превърне в един и същи майстор спец или шивач, работещи в магазина или на купувача в същия работник за заплата, тъй като големите капиталистически фабрика на тъкач.

Но има огромна разлика между наемен работник и писател. Работникът продава на собствениците на фабрики само своята работна сила в продължение на 10-12 часа на ден. Той запазва душата си, убеждения, той не търговията. Постигането на съзнание, той твърдо казва индустриалец: където завършва договорената работа – тя завършва с властта си над мен.

И дори занаятчия, без значение колко слаба е тяхната изолация, дава в магазина, само десетина якета стотици ключалки. Душата му е свободна, тя не го направи на пазара.

Един писател в съвсем различна позиция. Той носи литературен собственик на фабрика не обувка, и представянето на идеи, оценка на събитията, неговите възгледи за реалността. не се интересува как промяната на мода, което се изисква от пазара, днес, той ще бъде толкова усърдно, за да направи едноредите якета и обувки с тънки пръсти, като вчера двуредно палто или обувки с чорапи широк. Писател, който много бързо се адаптира към променящите се вкусове, е обявен за „нае писател“. Това име звучи като шамар в лицето, само защото писателят не може да бъде отделена от дейността на душата, на неговата вяра. Писател, който позволява на капитала, за да покори душата, става пролетарска, нещастни роби.
II

Да е литературен пролетариата не е да бъде роб на литературата, литературната творба не означава, търговски капиталови убеждения.

Белински, един от най-големите руски критици, животът му остава на пролетариата, или, по-точно, занаятчия, който е работил за купувача, в Краевски, който публикува „Домашни Бележки“. Но това капиталист се подчиняват на пролетарската определя всички пролетарския литературен страна. Krajewski отговаря за икономическата част на списанието и получи печалбата; Belinsky списанието като средство за насърчаване на техните вярвания. В този литературен пролетариат е сродна душа съзнателно пролетарски ръчен труд.

И през 60-те и 70-те години. литературен пролетарски работен за публикуване капитал. Но пролетариата никога не е позволено да се превърне списанието в магазин на две решения: единият е чрез насърчаване на политически възгледи – се извършват чрез друг скандалните измислици, снимки срамно съдържание и други публикации, които са от широки мокасини и насърчаване на продажбите.

При тези обстоятелства, идеологическите издателите на вестници и списания обикновено са хора, близки на служителите от склада на убежденията си, понякога издание, организирано от приятелска основа.

Писатели, често бедни, както обикновено пролетарии, само и горд като съзнателните пролетарии. Не капитал не би посмял да посегне на своите убеждения. Техните дейности се борят за своите убеждения. Единствената сила, трябва да се съобразяваме, те са имали власт, външни за списанието, цензура …
III

Капитала като такъв дълбоко безразлични към факта, че тя произвежда и продава. Той едно нещо, което е важно, за да получат високи печалби. Същото е столицата, тъй като той се превръща да се възползват от литературната индустрия. Голямо търсене за създаването на отците, – той произвежда свещена книга, блестящи завои обещава различна литература – той го хвърля на пазара. Капитал открито преследва печалба.

Такива Франк-капиталистическите вестници сме били отдавна, през миналия век. Това – „листа“ от различни имена. За своите „убеждения“, обаче. Тяхната задача – да „взема“ тяхната публика. Това са наследниците на тези клоуни, Gaer и палячовци, тези паразити, клюки и bogadelok, които сега са дом на крепостта в голямо имение. Само в старите дни, които те трябваше да се забавлявате с хазяи, и през 80-те години. развеселен и техните лакеи Zamoskvoretskaya акт. Само останки от старите дни, които са получили от масата на капитана, както и на хамбарите имения Pudikov fasciculi. Сега, нещата работят по различен начин: издателят събира пари от дребно и абонамент и заплащане на шоумен Interline и месечни такси.

Собствениците закачалка забавляват господа, рови в личните си истории за живота съседи на селяните, говори последователно за кървавите убийства на близнаци и тризнаци, две глави и три глави телета. Отивате от къща на къща, от благодетели на благодетели, те са вестници, живее „лист“ на своето време.

Но е необходимо за да видите съдържанието на последното „листа“ – и трябва да призная, че капиталът създава вестник отпечатва паразит на своята аудитория.
IV

Така капитал влиза в литература от миналия век. От една страна, то е съществено подчинява литературен пролетарска, но всеки опит да отговарят на идеологически подчинение ужасно борбата обратно, той създава на армията на мастило роби, които трябва да завладее пазар за нея, и които са необходими милион: да даде най-продавач.

Публикуване на първи и втори ред през миналия век са съвсем отделно. Пролетарска литература, претърпени в ужасна нужда от време, границата на бедността, но той отказа да дойде на литературната магазин, а не да се намали на литературното палячовщина. И литературни нрави се различават значително строгост. Господ, които считат, че литература или да произвеждат и нищо повече, и не мечтаят за това пред тях някога отвори достъпа до прилично общество.

Само в наше време, само най-последните години са предназначени да се види как капитал прави успешни опити да унищожат пропастта между авторите на първия и втория вид. Резултатът от тези усилия са вестници, които наричат ​​себе си „надпартийни органи прогресивни бизнес идеи“, „надпартийни прогресивни вестници,“ и т.н. Те твърдят, че техният модел – „голям чужбина издание“. Те са прави. Развитите капиталистически Запад е известен такива вестници.

Нов вестник иска да бъде търгуема стока. Ето защо, на видно място е отделено на т. нар. „усещане“, че е нещо, което мирише на скандал, причинява шум, ниска степен възбужда любопитството.

Убийство случай, че излиза от пътя на жестокост или ситуация – да изпрати „своето кореспондент“. Той ще опише на шокиращи подробности на труп и изглед стая, които е имало мъртво тяло, говорете с портиер и прислужница откриха детайли на частния живот на починалия и му живот роднини, да се смесват истината с фантастика – и вестника ще бъде 1/2 пълен „вълнуващи“ послания. Retail гарантирано.

След няколко дни специално обучено куче може да помогне да се разкрие убиецът. „Нашият кореспондент“ бързам да правят справки за нейните предци и си възпитание, то неговото минало услуги. Не може да се говори за тъпо животно сложи снимка. Домакинът нека мазник „Pudikov песъчинки“, „нашият кореспондент“ печели линия.

После имаше някакво политическо събитие, героят отива „своето“, скромно описва луксозен офис, неговата пухкава козина, меки обувки, неговият „чистокръвен“ фигура „перфектната си палто. Вие смятате, че пред вас – не пролетарската литература на миналия век, която е дълбоко безразлични към всичко извън. Чувствате ли се като роб за вас, което е една сладка мечта за „надолу палто“ и „безупречен палто“.

Разбира се, описанието е само въведение към „интервю“, т.е. към разговора празни въпроси за различни неща, в които са дадени като празни отговори. Но всичко това е представено с такъв въздух от значение, че просто на читателя да се чувства като преди да го отваря ъгъл на света, в който „е в историята.“

Понякога издал ужасна група: политическо затишие – и в същото време не е „вълнуващо“ плячкосване, няма скандали. Тогава спасението е „слух“, че някои от тъмните сили на вестник хванат. Останалите нападни го. Статия, което е замислено Някои пишат, други събират информация, а други търсят „знаещи хора“ за интервюта, и всички идват и prisochinyayut продукт да бъде по-хубава. Храните в продължение на няколко седмици, при условие и за издателя, и служителите, както и за грамотни жители …
VI

Но ако „усещане“, бяха единствените съдържанието на най-новите „безпартийни вестници,“ не се различава по нищо „листата“ на предходния и настоящия век. Характеризирането на не би си струва да прекарате времето.

Последните години, поцинковани цяло на руското общество, са оставили дълбок отпечатък върху собствената си. Връщане на широката общественост на политическо забвение невъзможно. Бившият „листа“, се попълва клюки и неполитическа бърборене, бутна нов вестник, който се преструва, че докато „непартийна“, но все пак политическа вестник …

Нови вестници наричат ​​себе си „прогресивен“ … Те са заети и оживен, за да обедини всички леви групи. С внимателен оглед те осъждат някои от инат, различни възнаградени за съответствие.

Но си заслужава внимателен прочит на тази статия и от липса на талант и изглежда принцип, в такъв жалък провинциализъм и политическото безразличие, че го боли за тази „подкрепа“. Това е не е политическа литература, и диктовка върху политиката, а не толкова за политика за Буш, и за политически теми. Под прикритието на нова политика за хартията неща най-еснаф политически клюки – като наистина, театър и литература за нея преди всичко извинение за клюки, литературен и театрален.

Обаче, че такива политики – само за кандидатстване в празни разговори с различни характери, портрети на кучета и бойци.

„Новая газета“ – вестникът не е „прогресивна политическа мисъл“ и прогресивна политическа корупция …

No Comments so far.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.